Ne Aramıştınız?
Hakkarim.net
on | 0 yorum

101, Okey taşları ile oynanan Okey benzeri popüler bir oyundur.

Oyun Kurmak veya Kurulu Oyuna Katılmak
Salonlara girdikten sonra, açılan ekranın üstünde bulunan Oyun Kur tuşuna basarak kendinize ait bir masa kurabilirsiniz. Açık olan masalardan istediğinize oturmak için boş olan masaların listesinden istediğinizi seçebilir veya sistemin sizi otomatik bir masaya yerleştirip hemen oyuna başlatmasını isterseniz Hemen Oyna tuşuna basabilirsiniz.
Oyuna Başlamak
Oyun, tüm oyuncuların Başlat tuşuna basmasıyla başlar. 3 oyuncuya 21'er taş dağıtılır ve oyuna ilk başlayacak oyuncuya ise fazladan bir taş daha verilir ve bu oyuncu taş çekmeden ilk eli oynar.
Taş Çekmek, Taş Almak
Oyun sırası size geldiğinde yerden taş çekebilir veya size atılan taşı alabilirsiniz. Ancak size atılan taşı aldığınızda el açmak zorundasınız. Size atılan taş işinize yarıyor olsa bile el açamayacaksanız o taşı alamazsınız. Size atılan taşı alıp da el açamazsanız sistem oynamanıza müsade etmeyecektir. Geri Bırak tuşu ile taşı geri bırakıp taş çekebilirsiniz. Ayrıca size atılan taşı alırsanız, o taşı el açarken kullanmak zorundasınız. Fakat elinizde bu taşın bir eşi varsa el açarken onu da kullanabilirsiniz.
El Açmak
Eliniz yeterli sayıyı doldurduğunda elinizdeki taşları yere açabilirsiniz. Taş açabilmek için masada iki ayrı bölüm bulunur. Seri açıyorsanız taşları Seri Açma Alanı'na, çift açıyorsanız Çift Açma Alanı'na sürükleyip bırakabilirsiniz.
Seri açarken elinizdeki taşları per per sürükle bırak yöntemiyle açabileceğiniz gibi Seri Aç tuşu ile bilgisayara da açtırabilirsiniz. Elinizdeki perleri aralarına bir boşluk bırakarak yan yana dizdikten sonra Otomatik Seri Aç tuşuna basarsanız perleriniz bilgisayar tarafından açılır.

Çift açarken elinizdeki taşları çift çift açabileceğiniz gibi Çift Aç tuşu ile bilgisayara da açtırabilirsiniz. Çiftlerinizi yan yana dizerek bu tuşa basarsanız çiftler otomatik olarak açılacaktır.

Elden biten oyuncu, el açma sayısı yeterli olmasa bile açıp bitebilir, ancak işler yapamaz. Tek açışta bütün taşlarını açıp bitmesi gerekir.

Açtığınız el geçerli değilse ( Çift açıyorsanız yeterli çiftiniz yoksa, seri açıyorsanız sayınız el açma limitini geçemiyor veya açtığınız taşlar geçersizse ) Geri Topla tuşu ile açtığınız taşları toplayabilirsiniz. Bu işlem ceza yemenize sebep olacaktır.

Size atılan taşı alıp, el açamazsanız Geri Topla tuşu ile yandan aldığınız taşı bırakıp taş çekebilirsiniz.
Hesaplama Kuralları
Açılan perlerin toplam değeri en az 101 olmalıdır.
2+3+4=9
9+9+9=272+2+2=6
11(okey)+11+11=33
10+11+12=13=46
9+27+6+33+46 = 121 Toplam Puan

Bu el 101'i geçtiği için açılabilir.

Puan hesaplamaları; eğer oyun kurucusu Bilgisayar Yardımlı seçeneği ile oyunu kurmuşsa, sistem tarafından otomatik yapılmakta ve ıstakanızın sağ üst köşesinde gösterilmektedir.


Eğer oyun katlamalı ise 101 limitini ilk geçen oyuncu kaç puan açtıysa o puanın üstüne çıkarak açmak zorundasınız. Geçmeniz gereken puan limiti taş açma bölümünde gösterilmektedir.

Çift Açmak
Çift açabilmek için en az 5 çiftiniz olması gerekmektedir. Hem çift hem seri açmak mümkün değildir. Ancak çift açan oyuncu perlere taş işleyebilir. Çift açan oyuncu oyun sonunda elinde kalan taşların 2 katı puan ceza yer fakat oyunu bitirirse diğer oyunculara 2 kat ceza puan yazılır.
Taş İşlemek
Elini açmış bir oyuncu diğer oyuncuların açtığı serilere veya çiftlere(*) işleme yapabilir. Elini açmayan oyuncu işleme yapamaz.
*Çift işleme, eğer çift açan bir oyuncu varsa diğer oyuncuların elindeki çiftleri açması anlamına gelmektedir. Tüm işlerler üzerinde

Bilgisayar yardımlı oyunlarda, işler taşlarınızın üzerinde Yeşil bir ok belirmektedir. 1 kez farenizin sol tuşu ile tıkladığınızda işleyebileceğiniz yerler sistem tarafından otomatik olarak gösterilir ve sürükle bırak yöntemi ile kolayca taşlarınızı işleyebilirsiniz.

Yerden Okey Almak
Açılan perler veya çiftler arasında okey kullanılmışsa, elinde okeye karşılık gelen taşı olan oyuncu okeyi alabilir. Ancak okeyi alabilmek için elini açmış olması gerekir.

Bitmek
Elinizde 1 taş kaldığında bu taşı göstergenin üzerine bırakarak (veya yana atarak) oyunu bitirebilirsiniz. Elinizde taş kalmamışsa oyun bitmez. Yani elinizde kalan son 3 taşı yere açtıysanız oyunu bitiremezsiniz. Oyunu bitirebilmek için bir bitiş taşı gereklidir.

Elden Bitmek
Diğer oyuncular el açmadan elinizi açar ve aynı elde biterseniz elden bitmiş olursunuz. Bu durumda okey atmış gibi diğer oyunculara iki kat ceza puan yazılır.

Çiftten Bitmek

Çiftten bitilmesi durumunda diğer oyuncular 2 kat ceza yer.

Çift açan bir oyuncunun bir seriye işler yapmadan bitmesi mümkün değildir. 21 taş olduğundan bitebilmek için 1 taşın seriye işlenmesi gerekir. Bu yüzden seri açan kimse yoksa çift açan birinin bitmesi imkansızdır.

Önemli Not: 101'de "12 13 1" şeklinde per yapılamaz ve Gösterge yoktur.
Okey Dışarı
Elinizde kalan son taş okeyse bu taşı kullanarak okey dışarı atabilirsiniz. Okey dışarı atıldığında diğer oyuncular iki kat ceza puan yer. Elden okey dışarı atılmışsa bu cezalar 4 katına çıkar. Aynı şekilde çift açan bir oyuncu okey dışarı atmışsa cezalar 4 katına çıkar.

Çift Okey Dışarı

101 oyununda çift okey dışarı atma kuralı yoktur.
El Sonuçları
Yerdeki taşların bitmesi ile veya bir oyuncunun elindeki taşların bitmesi ile o el sona erer.
  • El açmayan bir oyuncu elindeki taşlara bakılmaksızın 202 ceza puan alır.
  • El açan bir oyuncu ise elindeki taşların toplamı kadar ceza puan alır.
  • Çift açan oyuncunun cezası 2 katına çıkar.
  • Okey dışarı atılmışsa cezalar 2 katına çıkar. (Çif açmış olanlar için 4 katına çıkar)
  • Elden bitilmişse cezalar 2 katına çıkar. (Çif açmış olanlar için 4 katına çıkar)
  • Eli bitiren oyuncudan 101 puan ceza silinir.
  • Eli okey dışarı atarak bitiren oyuncudan 202 puan ceza silinir.

  • Cezalar
    Cezalar 101 puandır ve şu durumlarda verilir:

    1) Cezalı oyunlarda yere taş açmaya başlayıp da açamayan bir oyuncu ceza alır.
    2) Atılan taş yerdeki bir seriye işler durumda ise bu taşı atan oyuncu ceza alır.
    3) Okey her zaman işler olacağı için yanlışlıkla okeyi atan oyuncu ceza alır.

    Eşli Oyunlarda Ceza Hesaplanması
    Eşli oyunlarda her bir eşin cezası ayrı ayrı hesaplanır ve oyun sonunda toplamlarına bakılarak hangi tarafın yendiğine karar verilir.
    Eşlerden biri biterse diğer eşin cezası silinir. Örneğin eşlerden biri bitmişse diğer eş açmamış olsa dahi ceza almaz.
    Puanlama
    Her oyuncuya başlangıçta 1400 puan verilir ve oyun oynadıkça puanı değişir.
    Bir oyuncunun oyunda alacağı puan o oyunun kaç ellik oyun olduğu ile ilgilidir.
    Örneğin 11 ellik bir oyunda:
    1. olan (en az cezası olan) oyuncu 11 puan alır.
    4. olan (en çok cezası olan) oyuncu 11 puan kaybeder.
    2. olan oyuncu 11/2=5 puan alır.
    3. olan oyuncu 11/2=5 puan kaybeder.

    Özetle birinci oyuncu el sayısı kadar puan alır. 2 oyuncu el sayısının yarısı kadar puan alır. 3. oyuncu el sayısının yarısı kadar puan kaybeder. 4. oyuncu el sayısı kadar puan kaybeder.
    (7000 puanı geçen oyuncu kaybettiğinde el sayısı kadar kaybeder kazandığında 2/3 alır. Örneğin 11 ellik bir oyunda kaybederse 11 puan kaybeder, 1. olarak kazanırsa 7 puan kazanır. Bu sistem oyuncular arası puan farkını azaltmak ve rekabeti koruyabilmek için yapılmıştır.)
    Eşli Oyunlarda Puanlama
    Oyun sonunda eşlerin cezaları toplanır. Hangi tarafın cezası daha fazla ise o oyuncular el sayısı kadar puan kaybeder. Cezası az olan taraf ise el sayısı kadar puan alır.
    Oyundan Ayrılmak
    Oyun devam ederken kendi isteği ile oyundan ayrılan bir oyuncu el sayısı kadar ceza alır ve yarım bıraktığı oyun sayısı profiline işlenir.
    Örneğin 11 ellik bir oyunda oyunu yarım bırakan kişi 11 puan kaybeder. Oyunu yarım bırakan oyuncunun oyundaki cezasının azlığına veya çokluğuna bakılmaksızın bu puan silinir. Çıkan oyuncu oyunda durumu en iyi olan oyuncu olsa bile durum değişmez. Oyundan ayrılan oyuncu 15 dakika ceza alır ve oyun kuramaz, kurulmuş oyunlara katılamaz.
    Yarım Kalmış Oyunlarda Puanlama
    Oyun devam ederken oyundan çıkan bir oyuncunun yerine otomatik olarak bot katılır. Botun yerine herhangi bir oyuncu oturabilir. Botun yerine oturan oyuncu, oyunu kaybetse bile puan kaybetmez. Oyunu kazanırsa puan kazanır.
    Oyunların yarım kalmasını önlemek için bu kural geliştirilmiştir.
    (3000 puanı geçen oyuncu yarım oyunlardan puan alamaz, 5000 puanı geçen oyuncu yarım oyunlara giremez)
    Bir oyuncunun kazandığı oran %75i geçemez. Bu oranı geçen oyunculardan sistem tarafından belirli periyotlarla puan silinerek kazandığı oyun oranı %75e düşürülür.


















    http://101hilesi.blogspot.com/



    0 yorum: